top of page

Zet je crisis om in groei 

Je wil graag aan de gang met je jezelf en je relatie, maar weet niet hoe

Om meteen hulp te zoeken is nog niet aan de orde

Jullie zijn op zoek naar die eerste stap om uit de crisis te komen

Je wil graag geïnspireerd worden hoe je dit op kunt lossen

Jullie zoeken een startpunt om samen in gesprek te komen

Jullie willen in beweging komen met een mix van theorie en praktijk

lees dan verder!

Herken je het volgende?

Verbranden en opnieuw beginnen

Het is alweer jaren geleden dat onze relatie in crisis belandde. Het aantal ruzies en verwijten leek eindeloos, we waren elkaar totaal verloren. Er ging nogal wat mis in ons leven, waardoor we met van alles bezig waren behalve met elkaar. Toen een van ons ook nog eens verliefd werd op een ander leek ons huwelijk definitief voorbij. We kwamen in een hele dikke relatiecrisis terecht, echt eentje in hoofdletters. We zijn meer dan een jaar uit elkaar geweest, er was een ander in het spel, de kinderen waren ingelicht dat we gingen scheiden, de advocaten waren aan het werk gezet en het huis stond te koop. Er was werkelijk helemaal niemand die nog maar iets gaf voor de kans dat wij ooit weer bij elkaar zouden komen.  

Wie de regenboog wil zien, moet de regen trotseren.
Paulo Coelho (Braziliaanse schrijver)

Verbranden_Mockup2.png

En toch gebeurde dat. Het schijnbaar onmogelijke werd werkelijkheid; we wisten de diepe relatiecrisis waarin we zaten om te buigen. De weg omhoog was een lang proces waarin we vaak werden uitgedaagd en we genoeg momenten kenden waarop we terugvielen in ons oude patroon. Soms leek het echt een betere optie om het bijltje er alsnog bij neer te gooien. Maar de kleine stapjes die we maakten gaven de energie om door te gaan en zorgden ervoor dat we telkens weer konden kijken naar wat wél lukte. 

 

Onze eigen relatiecrisis en de stappen die we daarna hebben gemaakt beschrijven we in het boek ‘Verbranden en opnieuw beginnen’. Wij hebben laten zien dat, zelfs als alle seinen op rood staan, het mogelijk is om een uitweg te vinden en de crisis achter je te laten. We nemen je op een openhartige en persoonlijke manier mee mee in ons verhaal. Dezelfde gebeurtenissen van twee kanten beschreven, allebei vanuit onze eigen pijn en frustraties. Samen met belangrijke theoretische inzichten geeft dit de handvatten om zelf ook aan de slag te gaan en je relatie opnieuw uit te vinden.

We maken in het boek onder andere gebruik van de relatiecirkel. Dit model hebben we samengesteld op basis van onze eigen ervaring en de inzichten uit tal van opleidingen die we gevolgd hebben. Hierin noemen we alle aspecten die belangrijk zijn om uit een crisis te komen. Stap voor stap leggen we uit wat je kunt doen om elkaar weer te vinden, alles wordt in een logische volgorde besproken. We beschrijven hoe we het contact herstelden en vanuit dat punt weer samen verder konden. Daarnaast staan we stil bij de gevoelens die we daarbij tegenkwamen, die we onderscheiden en kwaliteiten en emoties. Samen met ons eigen verhaal, waarmee we de ruimte geven aan beide perspectieven, vormt dit het hart van het boek. 

“De rauwheid, de echtheid, de kwetsbaarheid en de eerlijkheid van jullie verhalen hebben me geraakt."
Wendy

Het boek

Het boek van 240 pagina's bestaat uit een inleiding, negen hoofdstukken en een terugblik. Bijna alle hoofdstukken beginnen met een theoretisch kader, gevolgd door onze persoonlijke ervaring en een aantal oefeningen om zelf aan de slag te gaan. 
HOOFDSTUK 1&2

We beginnen met een persoonlijk en kwetsbaar verhaal van de diepe crisis waarin we meer dan een jaar zaten en hoe het zo kon lopen dat we op dat punt kwamen. In deze hoofdstukken zit veel herkenbaarheid als je in een soortgelijke situatie bent beland.

HOOFDSTUK 3

Daarna leggen we de relatiecirkel uit. Hoe werken de kwaliteiten en de emoties die benoemd worden in de buitenste ring en uit welke stappen bestaat het traject om samen uit een crisis te komen?

HOOFDSTUK 4

De relatie met je partner is belangrijk, de relatie met jezelf is minstens zo belangrijk. Door goed naar jezelf te kijken leer je over je eigen functioneren en je kwetsbaarheden. Hierin ook enkele belangrijke begrippen uit de Transactionele Analyse (TA).

HOOFDSTUK 5

Je eigen pijn en die van je partner erkennen is van belang om aandacht te geven aan het leed dat er is en dat is aangedaan. Pas daarna is er weer ruimte om elkaar opnieuw te vinden.

HOOFDSTUK 6

In een crisis is het contact flink verstoord, wat er moet gebeuren om dit contact te herstellen en hoe je dit doet leggen we uit in dit hoofdstuk. We introduceren ook de contactcirkel, die verder in het boek vaker terugkomt.

HOOFDSTUK 8

In het hoofdstuk Verdieping leggen we uit wat je kunt doen om je relatie echt een stap verder te brengen. Hierin aandacht voor intimiteit en seksualiteit en weer enkele belangrijke begrippen uit de Transactionele Analyse (TA).

HOOFDSTUK 7

Vanuit het vernieuwde contact is het essentieel om jezelf en de ander te vergeven voor wat er allemaal is gebeurd. We zijn allebei zowel dader als slachtoffer. Dat is lastig, we leggen o.a. uit hoe je kan rouwen en wat de rol kan zijn van rituelen.

HOOFDSTUK 9

Tot slot geven we in Samen verder aan hoe je een relatie blijvend vorm kunt geven en werkelijk met elkaar in contact kunt zijn. Door alle stappen uit de relatiecirkel te doorlopen is er weer een mogelijkheid om tot echte verbinding te komen.

bottom of page